Manifest

MANIFEST IK GELOOF IN EEN BETERE WERELD


Dit manifest is geïnspireerd door het liedje Imagine van John Lennon, dat vijftig jaar geleden werd geschreven maar een boodschap uitdraagt die vandaag misschien wel belangrijker is dan ooit: laten we er bewust voor kiezen om te geloven in een betere wereld. Laten we geloven in onze dromen en samen met anderen alles doen wat nodig is om die dromen waar te maken.

We hopen dat het ondertekenen van dit manifest een eerste stap is om samen een mooiere wereld te creëren. We hopen dat het je helpt om je eigen dromen levend te houden en je in te zetten voor waar je in gelooft. Zoals John Lennon zong: I hope some day you’ll join us and the world will be as one.


IK GELOOF IN EEN BETERE WERELD


  • you may say I’m a dreamer…

Ik geloof in DROMEN. Ook al voel ik verdriet en boosheid om een wereld waarmee het niet goed gaat, ik weiger me te verliezen in wanhoop en cynisme. Ik geloof dat dromen een eerste stap zijn naar een mooiere wereld. Als ik een droom heb, gaat mijn hart open en voel ik de energie stromen. Met een open hart en een droom kan ik de wereld instappen om haar mooier te gaan maken met alles wat ik in me heb. Als ik het kan dromen, kan ik het ook geloven. Als ik het kan geloven, kan ik het ook doen.


  • … but I’m not the only one

Ik geloof in SAMEN. Samen kunnen we meer dan alleen. We kunnen van elkaar leren en elkaar inspireren. We kunnen elkaar helpen als het moeilijk is en lachen om het lichter te maken. Als het beter gaat met de wereld en met de anderen om ons heen, gaat het ook beter met ons. Samen hebben we meer ideeën en leren we om flexibel te zijn. Samen vinden we oplossingen en kunnen we die ook uitvoeren. Het maakt niet uit wie we zijn en wat onze achtergrond is. Iedereen is anders en iedereen is nodig. Samen kunnen we onze dromen waarmaken.


  • Nothing to kill or die for, and no religion too

Ik geloof in OPLOSSINGEN. Het kan beter, maar dat gaat niet vanzelf. Dromen is heel belangrijk, maar het uitvoeren van die dromen nog belangrijker. Ik kijk niet weg van de problemen die er zijn, maar ik geloof dat we alleen iets aan die problemen kunnen doen door te denken in oplossingen. Door creatief te zijn, ons buiten de gebaande paden te begeven, vooroordelen los te laten en open in de wereld te staan, bereid om op een nieuwe manier te kijken naar alles om ons heen. Door elke dag een stap te zetten op weg naar een mooiere wereld.


  • Imagine all the people, sharing all the world

Ik geloof in deze WERELD. Ik geloof dat we een wereld kunnen creëren waar mensen in harmonie samenwerken met elkaar en met de natuur. Waar we in vrede kunnen leven, elkaar steunen en optillen, en samen zorgen voor een evenwicht. We kunnen ervoor kiezen om al onze kracht en liefde in te zetten voor de mensen, de dieren, de planten en de aarde waar we van houden. De wereld is ons huis. Laten we goed zorgen voor dat huis en iedereen die erin woont.


CONTACT

Schrijfster manifest

© Rosa van Ederen

Saskia Stehouwer (1975) studeerde Nederlands en Engels en werkte ruim tien jaar bij het Zuid-Afrika instituut van de Vrije Universiteit als redacteur en projectleider. Een zware burn-out zorgde ervoor dat ze haar leven radicaal omgooide. Ze begon te tuinieren en te schrijven, ging bij een natuurwinkel werken en bracht in 2014 haar debuutbundel Wachtkamers uit bij Uitgeverij Marmer.

Inmiddels onderzoekt ze manieren om zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk te leven. Haar derde bundel Bindweefsel is een uitvloeisel van deze zoektocht: het papier voor de bundel is volledig zelfgemaakt van plantenresten en keukenafval. De dertig exemplaren werden met de hand geschreven en kunnen na lezing op de composthoop worden gegooid.

Saskia is een van de drijvende krachten achter de klimaatdichters, een jonge beweging van ruim 170 dichters uit Nederland en Vlaanderen die hun woorden inzetten om mensen bewust te maken van het klimaatprobleem maar ook om hen te inspireren tot het bedenken van creatieve oplossingen.

saskiastehouwer.nl
klimaatdichters.org